Πόσο και πως είναι ιδανικό να γυμνάζομαι?
- Δούσκας Θέμης
- Feb 21, 2018
- 2 min read
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Παγκόμσιου Οργανισμού Υγείας η έλλειψη άσκησης είναι ο 4ος σημαντικότερος παράγοντας πρόκλησης θανάτων παγκοσμίως. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να έχουμε κατευθυντήριες γραμμές για το ποιο είναι το ελάχιστο "ποσό" άσκησης που πρέπει να κάνουμε εβδομαδιαίως. Σύμφμωνα λοιπόν με τις οδηγίες από παγκόσμιους οργανισμούς σχετικούς με την υγεία και την άσκηση (acsm, ehfa, who) δημιουργήσαμε τον παρακάτω πίνακα:

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να προσέχουμε την υγεία μας! Μεγάλο κομμάτι είναι η φυσική δραστηριότητα η οποία έχει μειωθεί υπερβολικά τα τελευταία χρόνια λόγο του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η εργασία αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας, οι περισσότεροι από εμάς κάνουν καθιστική δουλεία. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κινείται με μέσα μαζικής μεταφοράς ή με αυτοκίνητο - μηχανάκι και έχουμε ξεχάσει να περπατάμε και να έχουμε μια κινητικότητα στην καθημερινότητα μας.
Η αερόβια προπόνηση είναι το αντιστάθμισμα στην έλλειψη δραστηριότητας όπως το περπάτημα στην καθημερινότητα μας. Η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι το αντιστάθμισμα στην καθιστική ζωή η οποία μας προκαλεί ανισοδυναμίες στο σώμα μας (είναι πιο δυνατοί κάποιοι μύες και αδύνατοι κάποιοι άλλοι) το οποίο είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης μυϊκής δραστηριότητας στην καθημερινότητα μας. Η προπόνηση διατάσεων - κινητικότητας είναι πολύ σημαντική για την βελτίωση της λάθος στάσης σώματος (κύφωση - λόρδωση - κυρτοί ώμοι)
Ο συνδιασμός και των 3 τουλάχιστον διαφορετικών ειδών άσκησης μπορεί να μας επιφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, έλεγχο του σωματικού μας βάρους και καλύτερη στάση σώματος χωρίς ενοχλήσεις σε μέση και σε διάφορες αρθρώσεις του σώματος οι οποίες είναι αποτέλεσμα της έλλειψης άσκησης.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η άσκηση μέτριας έντασης 4-6 φορές την εβδομάδα διάρκειας 30-60 λεπτών συνδιάζοντας και τα 3 είδη άσκησης που αναφέρουμε στον πίνακα μπορεί να επιφέρει βελτιώσεις στην υγεία μας, στην ρύθμιση του βάρους μας, της ψυχολογίας μας και στην βελτίωση της απόδοσης και της καθημερινότητας μας.
Comments