Functional Training τι είναι και πότε κάνουμε, μια διαφορετική προσέγγιση
- Admin
- May 25, 2022
- 2 min read

Η φράση functional training - λειτουργική προπόνηση έχει εισέλθει για τα καλά στον χώρο της άσκησης. Μιλάμε τα τελευταία χρόνια για λειτουργικές ασκήσεις, λειτουργικά όργανα γυμναστικής και λειτουργικές προπονήσεις αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ένας άνθρωπος λέμε ότι είναι λειτουργικός όταν μπορεί να κάνει όλες τις δραστηριότητες του στην καθημερινότητα του χωρίς να έχει ενοχλήσεις ή χωρίς να τον περιορίζει κάποιος παράγοντας όπως αντοχή - λαχανιασμα, δύναμη - δεν μπορεί να σηκώσει κάποιο βάρος στην καθημερινότητα του, ευλυγισία - να μπορεί να δέσει τα κορδόνια στα παπούτσια του ή να πιάσει ένα ποτήρι από το πάνω ράφι.
Όλα αυτά όμως μπορούν να ελεγχθούν - αξιολογηθούν με κάποιον τρόπο και να δοθεί λύση σε όποιο πρόβλημα βρεθεί;
Ναι υπάρχουν τρόποι αξιολόγησης με δοκιμασίες όπως το overhead squat και άλλες δοκιμασίες στάσης σώματος, δύναμης και αντοχής.
Υπάρχει λόγος να γίνει όλο αυτό; ή προσωπική μου άποψη είναι πως επιβάλλεται από όλους τους επαγγελματίες της άσκησης να κάνουμε αξιολόγηση όλων αυτών των παραμέτρων και να τις βελτιώνουμε με τις προπονήσεις μας.
Ο κάθε ασκούμενος λοιπόν περνάει από μια αξιολόγηση και σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα εξατομικευμένα για αυτόν ανάλογα με τις ανάγκες του και με σκοπό να τον κάνει πιο λειτουργικό να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς τραυματισμούς, πόνους και δυσκολίες.
Πόσο χρόνο χρειάζεται να για να γίνει όλο αυτό; ανάλογα με την αξιολόγηση από μήνες έως χρόνο - χρόνια...
Η άσκηση είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι μόνιμα στην ζωή μας ανεξάρτητα από την συχνότητα που μπορούμε να γυμναστούμε 1 ή 15 φορές μέσα στην εβδομάδα..
Υπάρχουν όργανα που να ονομάζονται λειτουργικά; ίσως..... Υπάρχουν όργανα που μπορούν να μας βοηθήσουν στον σκοπό μας αλλά αυτό δεν τα χαρακτηρίζει αυτόματα λειτουργικά.
Υπάρχουν λειτουργικές προπονήσεις; ίσως αν μπορούν να σε κάνουν καλύτερο και όχι χειρότερο....
Το ότι πήραμε 2 -3 -5 functional tools δεν σημαίνει ότι κάνουμε λειτουργική προπόνηση. Δεν κάνουν τα όργανα την προπόνηση αλλά οι ασκήσεις, η σειρά τους και το επίπεδο μας.
Δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις αλλά πόσες θα σηκωθείς.... το λέω κάθε μέρα στους ασκούμενους μου που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με την προπόνηση ισορροπίας.
Αν μιλάμε για αθλητές αλλάζουν λίγο τα πράγματα... δεν μπορεί ένας αθλητής να μην μπορεί να τρέξει και εγώ να τον βάζω να κάνει σπριντ χωρίς να τον μάθω να τρέχει. Δεν μπορώ να κάνω εξειδικευμένη προπόνηση ενδυνάμωσης σε ένα άθλημα όταν δεν μπορώ να αξιολογήσω τον αθλητή μου αν μπορεί και αν πρέπει να κάνει εξειδικευμένη προπόνηση πρώτα.
Τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται όλο και περισσότεροι ειδικοί σε κάθε άθλημα οι οποίοι λένε ότι κάνουν εξειδικευμένη προπόνηση με εξειδικευμένες ασκήσεις για το κάθε άθλημα χωρίς οι αθλητές να μπορούν ή να πρέπει να κάνουν αυτές τις εξειδικευμένες ασκήσεις.
Καλό είναι να πηγαίνουμε με βάση την αρχή από το γενικό στο ειδικό και όχι στο ειδικό χωρίς να έχουμε το γενικό.
Ένας αθλητής είναι λειτουργικός όταν είναι πρώτα σαν άνθρωπος λειτουργικός.
Πρώτα κατακτάμε το γενικό - βασικό και μετά πάμε στο ειδικό... τότε μπορούμε να κάνουμε λειτουργική προπόνηση σε έναν αθλητή, να τον βελτιώσουμε με βάση τις ανάγκες του αθλήματος του.
Πρέπει πρώτα να είναι δυνατός ένας αθλητής και μετά να κάνει προπόνηση ισχύος. Δεν γίνεται το ανάποδο.
Για τους αθλητές είναι παρατηρήσεις που βλέπω εδώ και πάρα πολλά χρόνια και προσπαθώ να τις βάλω σε μια σειρά... δεν υπάρχει ειδικό χωρίς να υπάρχει το γενικό!!!
Comments