Αξιολόγηση και καθοδήγηση αθλητών Stretch Shortening Cycle
- Admin
- Jul 12, 2021
- 2 min read
Updated: Jul 30, 2021
Είναι πολύ σημαντικό οι αθλητές μας να μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με την φυσική τους κατάσταση όπως σε αθλητές δύναμης, έκρηξης, αντοχής κτλ. Είναι σημαντικό γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε την προπόνηση μας και να φτιάξουμε το ανάλογο προπονητικό πλάνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι αθλητές μας είναι ας πούμε καλοί στην αντοχή για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χαρακτηριστικό στα αγωνιστικά τους χαρακτηριστικά, άλλη τακτική θα χρησιμοποιήσουμε αν ο δεξιός μέσος της ομάδας ποδοσφαίρου μας είναι πολύ καλός στην αντοχή και άλλα αν είναι πολύ γρήγορος. Το ίδιο και στον playmaker της ομάδας μπάσκετ μας.
Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι για να δούμε αν οι αθλητές μας είναι έτοιμοι για να ξεκινήσουν προετοιμασία ή γενικά αν είναι έτοιμοι για να κάνουν υψηλής έντασης και όγκου προπόνηση. Ένας απλός τρόπος να δούμε μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι να αξιολογήσουμε 2 κατακόρυφα άλματα των αθλητών μας. Το πρώτο είναι το Counter Movement Jump (CMJ 1ο βίντεο) και το δεύτερο είναι το Squat Jump (SJ 2ο βίντεο). Το πρώτο άλμα λέγεται και άλμα με αιώρηση και η εκτέλεση του είναι όπως στο βίντεο πιο κάτω και το δεύτερο λέγεται άλμα από ημικάθισμα και η εκτέλεση του είναι στο δεύτερο βίντεο.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα 2 άλματα μπορούμε να υπολογίσουμε έναν δείκτη που ονομάζεται Strength – Shortening Cycle (SSC) και βρίσκεται με την εξής εξίσωση:
SSC = (CMJ-SJ)/SJ*100
Εδώ έχουμε 3 περιπτώσεις να έχουμε διαφορά μικρότερη από 10%, να έχουμε διαφορά ίση με 10% και διαφορά μεγαλύτερη από 10%, όπως καταλαβαίνουμε το 10% είναι το ποσοστό κλειδί....
Το SJ είναι σχεδόν πάντα μικρότερο από το CMJ γιατί απλά δεν έχει το χαρακτηριστικό της αιώρησης.
Στην περίπτωση όπου η διαφορά τους είναι μικρότερη από 10% ο αθλητής φαίνεται ότι πρέπει να βελτιώσει την αλτικότητα του, χρειάζεται δηλαδή να κάνει περισσότερο πλειομετρική προπόνηση, έχει πιθανόν χαλαρούς τένοντες και η αναλογία προπόνησης πλειομετρικής και δύναμης να είναι 2/1.
Στην περίπτωση που η διαφορά είναι 10% τότε μιλάμε για τον «ιδανική διαφορά» είναι η διαφορά που ο αθλητής μας δεν υστερεί σε κάτι και είναι έτοιμος για προπόνηση υψηλής έντασης.
Εάν τώρα η διαφορά είναι πάνω από 10% τότε μιλάμε για έναν αθλητή που χρειάζεται προπόνηση δύναμης και όχι πλειομετρική. Χρειάζεται προπόνηση μέγιστης δύναμης.
Ένα παράδειγμα είναι το εξής
CMJ = 38,72cm
SJ = 35,34cm
SSC= 9,56%

Αυτός ο αθλητής είναι πολύ κοντά στο 10% άρα έχει πολύ καλή αναλογία δύναμης και αλτηκότητας οπότε μπορούμε να κάνουμε προπόνηση υψηλής έντασης αν φυσικά και οι υπόλοιποι παράγοντες το επιτρέπουν καθώς και η προπονητική περίοδος.
Όπως καταλαβαίνουμε είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε σε τι επίπεδο φυσικής κατάστασης και ετοιμότητας είναι ο αθλητής μας και η ομάδα μας.!!!
Καλές προπονήσεις με υγεία και ασφάλεια!
Comments