Συνεχόμενη ή Διαλλειματική άσκηση για κάψιμο λίπους?
- Δούσκας Θεμιστοκλής
- Feb 23, 2017
- 2 min read

Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ένα μόνιμο ερώτημα για το ποιο είδος άσκησης μας βοηθάει να κάψουμε περισσότερο λίπος. Υπάρχει η αίσθηση ότι όταν κάνουμε συνεχόμενη άσκηση (steady - state exercise) καίμε περισσότερο λίπος από ότι όταν κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Αυτό ισχύει μόνο αν το συγκρίνουμε σαν ποσοστό θερμίδων λίπους από την συνολική κατανάλωση. Αν όμως το υπολογίσουμε με άλλη βάση και τα συγκρίνουμε ως προς την διάρκεια άσκησης και την συνολική καύση θερμίδων η διαλλειματική προπόνηση υψηλής έντασης έχει καλύτερα αποτελέσματα. Δηλαδή αν κάνουμε 15 λεπτά συνεχόμενης άσκησης μέτριας έντασης (60-75% της μέγιστης έντασης) και κάνουμε και διαλλειματική προπόνηση υψηλής έντασης (αυξομείωση δηλαδή της έντασης φτάνοντας στο 85-90% της μέγιστης) στην διαλλειματική θα κάψουμε συνολικά περισσότερες θερμίδες συνολικά μπορεί και τις διπλάσιες ανάλογα με την ένταση που μπορούμε να φτάσουμε. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω καύσεων αυξάνονται και οι θερμίδες λίπους που καίμε συγκριτικά με την συνεχόμενη.
Σε μια μελέτη των E.G. Trapp και των συνεργατών του το 2008 σύγκριναν αυτές τις 2 μεθόδους προπόνησης για 15 εβδομάδες και υπολόγισαν τις διαφορές στην σωματική σύσταση (στο αν υπήρξε διαφορά δηλαδή στο βάρος και στον λιπώδη ιστό).

Βρήκαν λοιπόν ότι μετά από 15 εβδομάδες προπόνησης η ομάδα που έκανε διαλλειματική προπόνηση έχασε κατά μέσο όρο πάνω από 2 κιλά λίπος και η ομάδα που έκανε συνεχόμενη προπόνηση πήρε κιόλας περίπου μισό κιλό λίπους (φαίνεται η διαφορά στο διπλανό σχήμα)
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η διαλλειματική προπόνηση είναι καλύτερη για την μείωση του λιπώδους ιστού ειδικά σε μκροχρόνιους και προσεκτικά σχεδιασμένους προπονητικούς σχεδιασμούς.
Trapp E.G., Chisholm D.J., Freund J. and Boutcher S.H. The effects of high - intensity intermittent exercise training on fat loss and fasting insulin levels of young women. International Journal of Obesity (2008), 32, 684-691
Comentarios